Courtyard House in Dali by Zhaoyang Architects
Posted by

Courtyard House in Dali by Zhaoyang Architects

Located at the east periphery of Chengbei Village, Xizhou Town, facing agricultural field, the Zhu’an Residence is a house designed for a Chinese painter and his wife.

Architects: Zhaoyang Architects
Location: Xizhou, Dali, Yunnan Province, China
Photography: Hao Chen

Zhu an Residence Dali by Zhaoyang Architects 10

Zhu an Residence Dali by Zhaoyang Architects

Zhu an Residence Dali by Zhaoyang Architects 7

Zhu’an adopts the inward-looking character of the traditional courtyard house, using nine courtyards to organize the space and program. The use of lime plaster mixed with straw-a very common form of rendering for external walls in Xizhou- also helps relate the new house to its context.

Zhu an Residence Dali by Zhaoyang Architects 2

Zhu an Residence Dali by Zhaoyang Architects 3

From the southern courtyard one can walk undercover past an enclosed dining area towards the pond. The living room has two living areas, facing the green field and the pond respectively. The private quarters are organized around four courtyards of different sizes and orientation, providing light, ventilation and different atmosphere.

Zhu an Residence Dali by Zhaoyang Architects 5

Zhu an Residence Dali by Zhaoyang Architects 6

Zhu an Residence Dali by Zhaoyang Architects 9

Zhu an Residence Dali by Zhaoyang Architects 8


Comments Off on Courtyard House in Dali by Zhaoyang Architects 0 24 July, 2016 Architecture, Selected July 24, 2016
comments powered by Disqus