Raumstation Irnharting by X architekten

© xarchitekten

Raumstation Irnharting by X architekten

Situated at the edge of a small village in Gunskirchen, Austria, the Raumstation Irnharting is a two-storey private residence utilizing the slight slope lifts up in a dramatic cantilever.

Architects: X architekten
Location: Gunskirchen, Upper Austria
Photographs: Courtesy of X architekten

Raumstation Irnharting by X architekten
© xarchitekten
Raumstation Irnharting by X architekten
X architekten

The design shifts the majority of the residence to the upper floor to enable the clients to live within a single level, beyond a narrow hallway, the private sleeping quarters and a library levitate over the land.

Raumstation Irnharting by X architekten
© xarchitekten
Raumstation Irnharting by X architekten
© xarchitekten

[show_AdSense float=”left” ad_client=”pub-9860894674599981″ ad_slot=”8652089039″ ad_width=”336″ ad_height=”280″ ]

Raumstation Irnharting by X architekten
© xarchitekten
Raumstation Irnharting by X architekten
© xarchitekten
Raumstation Irnharting by X architekten
© xarchitekten

Inspiration from architect:

Reformatting the land to accommodate a basement level, a section of the plot was dug up and replaced on top of the slope to exaggerate the existing topography of the site. A concrete base and a perpendicularly-running reinforcing wall was inserted, emerging out of the ground as a clean cut in the hill.

Raumstation House by X architekten
© xarchitekten