V’ House by Wiel Arets Architects
Posted by

V’ House by Wiel Arets Architects

Stitched within the medieval tapestry of Maastricht, the V’ House was constructed for a couple that collects vintage cars, overlooking the panoramic views over the spired roofline of the city.

Architects: Wiel Arets Architects
Location: Maastricht, Netherlands
Photographs: Jan Bitter

V’ House by Wiel Arets Architects

© Jan Bitter

V’ House by Wiel Arets Architects

© Jan Bitter

For privacy reasons, the front façade was fully glazed with a highly reflective coating that compose an image of historical buildings fluttering in the wind.

V’ House by Wiel Arets Architects

© Jan Bitter

V’ House by Wiel Arets Architects

© Jan Bitter

The ground floor is both open to the exterior elements and sunken to the rear of the site, which makes possible the maximum two-story height allowance. A covered portion of this exterior space serves as an outdoor parking garage for the owners’ collection of Aston Martins.

V’ House by Wiel Arets Architects

© Jan Bitter

V’ House by Wiel Arets Architects

© Jan Bitter

A cut was created in the house front façade to generate a triangulated surface, voids were cut into the maximum permitted volume to ensure that natural light spills throughout the interior.

V’ House by Wiel Arets Architects

© Jan Bitter

V’ House by Wiel Arets Architects

© Jan Bitter

Inspiration from architect:

Circulation throughout the house occurs via two paths. A ‘slow’ stair leads from the ground floor to the expansive living room, which is connected to the partially raised kitchen and dining areas by a small ramp. A ‘fast’ stairwell traverses the entire height of the house and, together with the platform elevator, allows for direct vertical shortcuts to all levels of living.


Comments Off on V’ House by Wiel Arets Architects 22 04 March, 2015 Architecture March 4, 2015
comments powered by Disqus