Rawhiti Bach by Studio Pacific Architecture

© Simon Devitt

Rawhiti Bach by Studio Pacific Architecture

Located on a small beachfront town in the Bay of Islands of New Zealand, the Rawhiti Bach is a house extension designed as guest wing which supply extra bedrooms and bathrooms.

Architects: Studio Pacific Architecture
Location: Rāwhiti, Bay of Islands, New Zealand
Photographer: Simon Devitt

Rawhiti Bach by Studio Pacific Architecture
© Simon Devitt
Rawhiti Bach by Studio Pacific Architecture
© Simon Devitt

The new structure has been buried into the hillside nearby, its half-buried form is characterised by low rolling hills covered in a mixture of grass and rambling clusters of kanuka and manuka.

A simple concrete shell angled to echo the slant of the hillside, sliding timber shutters create a dynamic façade providing occupants with control over privacy and views to the landscape beyond.

Rawhiti Bach by Studio Pacific Architecture
© Simon Devitt
Rawhiti Bach by Studio Pacific Architecture
© Simon Devitt

[show_AdSense float=”left” ad_client=”pub-9860894674599981″ ad_slot=”8652089039″ ad_width=”336″ ad_height=”280″ ]

Inside, a long hall skylight filtering daylight into the cellular rooms and creating geometric expanses of light across the concrete walls.

Rawhiti Bach by Studio Pacific Architecture
© Simon Devitt
Rawhiti Bach by Studio Pacific Architecture
© Simon Devitt

The slightly weird main building provides the primary gathering spaces, main bedroom, informal ‘loft’ space, and a boat storage.

Rawhiti Bach by Studio Pacific Architecture
© Simon Devitt
Rawhiti Bach by Studio Pacific Architecture
© Simon Devitt

Inspiration from architects:

Together these contain a trace of the spatial arrangements of the previous bach, leading to a form designed as an assemblage of objects, with intended misalignments, slippages and quirks. It launches out of the ground, projecting out to near and distant views.