New Tracuit Hut by Savioz Fabrizzi Architectes

Lies at an altitude 3256 metres cliff above Zinal in the heart of the valaisan alps, the New Tracuit Hut is a mountain hut designed by Savioz Fabrizzi for CAS Club Alpin Suisse Section Chaussy.

The building has whole wood structural frame and glass façade, which can enjoying an uninterrupted, plunging view over the val de zinal.

Architects: Savioz Fabrizzi Architectes
Location: Zinal, Valais, Switzerland
Photography: Thomas Jantscher

New Tracuit Hut by Savioz Fabrizzi Architectes 08

New Tracuit Hut by Savioz Fabrizzi Architectes 09

New Tracuit Hut by Savioz Fabrizzi Architectes 05

Inaugurated in 1929, the original Tracuit Hut was a simple shelters of stone or larch planks, built for hikers and climbers.

During 84 years after reconstruction, the venerable hut enlarged and transformed several times, had been replaced in June 2013 by the new and modern cabin Tracuit.

New Tracuit Hut by Savioz Fabrizzi Architectes 14

New Tracuit Hut by Savioz Fabrizzi Architectes 15

Inspiration from architect:

the nature of the site, between a cliff and a glacier, defined the position and shape of the new hut, which is constructed along the ridge above the cliff, fitting in with the site’s topography.

the south façade of the building extends from the cliff and works like a large solar collector, being either glazed or covered with solar panels to make maximum use of solar energy. the other façades reflect the surrounding landscape.