© Levente Sirokai

The Long Brick House by Földes Architects

Stretched between hills in a town 15 km to North Budapest, the Long Brick House is a single-story building designed for a retired intellectual couple.

Architects: László Földes, Péter Sónicz / Földes & Co. Architects
Location: Pilisborosjenő, Hungary
PHotography: Levente Sirokai

© Levente Sirokai

Overlooking the panoramic view of the valley, the public space is a big open terrace and garden located at the main entrance on the Northeast side.

© Levente Sirokai
© Levente Sirokai

The inner spaces are connected with a long corridor beside a 17 meter long private library, follow the prolapse of the building site therefore the level of the floor is made continuously deeper via few stairs, enlarging the height.

© Levente Sirokai

Inspiration from architect:

It was our general aim to assure the proper inner climate with architectural means rather than constructing huge machinery. The house has a 50 cm thick brick wall, meeting the heating technological standards and giving sufficient thermal inertia. The ceiling slab is made of wood and the empty, well ventilated attic behaves as a „buffer zone” optimising the inner climate. The terrace of the living room plays an important role in the protection against rain or intense sunshine, while it is an extension of the living room as well as an intermediate space between in and out.