©Fernando Guerra FG + SG

House in Romeirão by ARX Portugal arquitectos

Lying on a steep slope facing south over the valley, the House in Romeirão is a rural villa with a tubular form bifurcate interacting in different ways with the landscape.

Surrounded by a small plantations, orchards and stone walls, this house looks like part of the mountain, one must walk by stairs.

Architects: ARX Portugal arquitectos
Location: Romeirão, Ericeira, Portugal
Photography: FG+SG

©Fernando Guerra FG + SG
©Fernando Guerra FG + SG
©Fernando Guerra FG + SG
©Fernando Guerra FG + SG
©Fernando Guerra FG + SG
©Fernando Guerra FG + SG
©Fernando Guerra FG + SG
©Fernando Guerra FG + SG

Inspiration from architect:

The site’s natural beauty dictated the project. The house develops in an intimate relation with the ground: buried as the slope increases and eventually becoming part of the mountain where one can walk; floating while descending, detached from the slope.
A long volume was then drawn, like a line folded over itself and over the water tank and the tree.

©Fernando Guerra FG + SG
©Fernando Guerra FG + SG
©Fernando Guerra FG + SG
©Fernando Guerra FG + SG