House at Camusdarach Sands by Raw Architecture Workshop

Location on a steeply sloping former rough grazing land at Camusdarach Sands, this new build house was designed by London-based architectural practice RAW for a young couple.

This isolated location would capture the spectacular sunrise views over the mountains as well as the sun setting behind the islands.

Architects: Raw Architecture Workshop
Location: Highlands, Scotland
Photography: David Barbour

House at Camusdarach Sands by Raw Architecture Workshop 01

House at Camusdarach Sands by Raw Architecture Workshop 03

The external colour was chosen to response to the characteristics of the peat, gorse and stormy skies of the region, and the interiors is minimalist.

House Camusdarach Sands by Raw 06

House at Camusdarach Sands by Raw Architecture Workshop 07

Construction is an exposed concrete base sitting beneath a more expressive timber frame superstructure. There is a clear distinction in internal arrangement of space and function across 3 levels denoted by changes in light levels, scale of spaces, floor to ceiling heights and materials. Entrance is at the lower level into a darker, utilitarian concrete bunker. As you progress up through the building, via the birch ply staircase, spaces enlarge, daylight levels and ceiling heights soar, and materials are characterised by a lighter finish.