Dutch Mountain by Denieuwegeneratie

Dutch Mountain is a underground house located on a nature reserve in North Holland . The house is embedded in an artificial hill, the south side has been opened to a maximum, the large space is oriented towards the 90 sqm glass facade which offers a spectacular view of the surrounding woods.

Architects: Denieuwegeneratie
Location: Huizen, North Holland, Netherlands
Photography: John Lewis Marshall, Jaap Vliegenthart, Mark Seelen

Dutch Mountain by Denieuwegeneratie 03

Dutch Mountain by Denieuwegeneratie 04

Dutch Mountain by Denieuwegeneratie 05

Dutch Mountain House by Denieuwegeneratie 09

Dutch Mountain House by Denieuwegeneratie 18

Inspiration from architect:

The underground house is embedded in the moorland. De large glass facade allows the sun to warm the concrete shell. The thermal mass keeps this warmth and cools the house in the summer. The wooden cantilever regulates sun and is the only visible architecture in the landscape. The open structure of the house is filled in with a light set of rooms, giving it a flexibility to grow together with its owners.