Bunker Conversion in Gotland by Skälso Arkitekter

As a part of the developing of the Bungenäs area in the north of Gotland, Building no. 8 was converted into a private summer holiday home from an abandoned military bunker located in the middle of the peninsula.

Architects: Skälso Arkitekter
Location: Bungenäs, Gotland, Sweden
Photography: Anna Sundström, Courtesy of Skälso

Bunker Conversion in Gotland by Skalso Arkitekter 04

Bunker Conversion in Gotland by Skalso Arkitekter 03

Bunker Conversion in Gotland by Skalso Arkitekter 02

Bunker Conversion in Gotland by Skalso Arkitekter 06

Bunker Conversion in Gotland by Skalso Arkitekter 05

Inspiration from architect:

When we investigated the conditions for building 8, we realized that the building had its long side facing south with views over open rocky ground and the sea. We dug out a sunken courtyard and took the hole in the bunker’s concrete walls of glass partitions. The sheltered courtyard forms a micro-climate – this snow melts first at Bungenäs.